De kettingreactie is een project waarin studenten van de afstudeerrichting Juweelontwerp|Edelsmeedkunst een sieraad, gemaakt met of gebaseerd op de ketting, gefotografeerd hebben in een twee- en driedimensionale omgeving. Het vertrekpunt van beide kettingreacties was het sieraad geplaatst op een witte sokkel of achtergrond, de meest stereotype presentatievorm voor sieraden. Op dit uitgangspunt reageerden ze door telkens een papier, foto of tekening (2D) en een rekwisiet of accessoire (3D) toe te voegen, tot ze in totaal tien stappen doorlopen hadden. Uit beide reeksen van tien foto’s tonen de studenten in deze publicatie de interessantste resultaten.
The academic bachelor-master course of the Jewellery Design | Silversmithing department of St Lucas University College of Art & Design Antwerp has a long tradition in the fields of innovation and experimentation. In late 2007, the researchproject VORMATwas launched, which involved both students and teachers, as well as experts in the field. VORMAT aims to explore how the use of joining techniques and materials from unrelated domains can lead to new (and innovative) design.
Docenten: Hilde Van der Heyden & Siegfried De Buck
Studenten worden in deze opdracht uitgedaagd de betekenis van een hedendaags ritueel te bevragen – zowel binnen een maatschappelijke als een individuele context. Van daaruit wordt een nieuw ritueel, een nieuwe handeling bedacht – met als uitgangspunt het thema van de ‘verbinding’ - die tegelijk het ontwerpen van een nieuw en onbestaand object noodzakelijk maakt. Maar omgekeerd kan ook; een nieuw ontworpen object kan aanleiding geven tot het ontwikkelen van een nieuw ritueel….
De rituelen worden vastgelegd in een digitaal filmpje waarin de context, de functie en de betekenis van het object en het ritueel duidelijk naar voor worden gebracht.
Docenten: Hilde Van der Heyden & Siegfried De Buck
Glazen, kopjes, boeken,…. objecten die een unieke verbinding maken met de mens – letterlijk én lijfelijk – door het ‘handige’ formaat maar ook door het verhaal dat elk object met zich meedraagt. Wat gebeurt er wanneer je van al deze dingen “heel veel” hebt? Als je ze stapelt, breekt, omdraait, smelt, in elkaar schuift….? Welke nieuwe betekenis krijgen deze dagelijkse voorwerpen en wanneer wordt ‘veel’ terug gewoon ‘één’ ?
Om studenten te confronteren met het professionele werkveld, worden ook presentaties ‘extra muros’ georganiseerd. De eindejaarstentoonstelling 2008-2009 - rond het opzoeken en verzamelen van boeken als inspiratiebron - werd daarom tijdens de Open Campusdag opnieuw tentoon gesteld in de Antwerpse galerie van Silke&the Gallery (Steenhouwersvest).
Op 15 december werd aan 7 gastcuratoren gevraagd om twee studenten-werken (sieraden of objecten) uit de VORMAT database te selecteren en te verbinden met een derde object dat verwant is aan hun eigen onderzoeksveld.
Op die manier wordt de technische thematiek van de verbindingen opengetrokken naar de mentale verbinding van verschillende onderzoeksvelden. Vervolgens moeten deze gastcuratoren hun keuze verklaren in een korte tekst. Het resultaat van dit onderzoek werd later gepubliceerd in een boek.
Docent: Hilde De Decker
Een opdracht over het aanleggen van een – oneindig – moodboard.
Elke week wordt een andere ‘mood’ voorgesteld door de studenten (bv. gewelddadig, broos, licht, beschermend, zwaar, stroef, exuberant, open, liefdevol, zacht, beschadigd, gekwetst, intiem, machtig, onderdrukt, verdrietig, vrolijk, eenzaam, enz).
De enige beperking is dat oertechnieken – technieken die bepalend zijn geweest voor de mens als soort – (stapelen, insnoeren, inpakken, samenpersen, frommelen, wikkelen, rijgen, spannen, knopen, strooien, vouwen, weven, vlechten, spinnen, kerven,…) worden gebruikt om 2 materialen met elkaar te verbinden. De studenten experimenteren met verschillende materialen en proberen op die manier een bepaalde sfeer uit te drukken. Materialen en hun verbindingen als metafoor voor een ‘stemming’ of een ‘emotie’.
De studenten juweelontwerp|edelsmeedkunst zijn het academiejaar gestart met een vierdaagse workshop in Russeignies.
Gijs Assmann en Erik Mattijssen, docenten aan de Gerrit Rietveldacademie in Amsterdam, ontwikkelden voor de studenten een workshop die zijn oorsprong vindt in de overtuiging dat tekenen een essentieel instrument is in het omzetten van ideeën, plannen en verlangens in beeld. Kortom: het ontwerpproces. Dat is het eeuwenlang geweest. De nadruk lag en ligt in veel kunstonderwijs nog altijd op de representatie van de wereld om ons heen. Het tekenen naar de waarneming, het oefenen van het perspectief, het schetsen van het model; het zijn belangrijke exercities.
Hier werd de nadruk echter gelegd op een ander aspect van het werken op papier; het oefenen van de verbeelding. Veel opdrachten in het kunstonderwijs verlangen een goed idee dat voorafgaat aan het maken. Maar de weg naar het verkrijgen van een idee is vaak duister en ongeplaveid, verlicht door misverstanden en onproductieve vooronderstellingen.
Tekenen en collage bieden ruimte om te verdwalen en toch ergens te geraken.
Met de hele groep studenten wordt volgens de principes van het bordspel ‘scrabble’ een gigantisch patroon op de grond gelegd waarbij het ene materiaal op een associatieve manier een ander materiaal aan zich ‘bindt’.
Docenten: Ann Meskens (AIR), Hilde Van der Heyden, Hilde De Decker, Pia Clauwaert
De Spiraal van het Weten, the Chameleon Body, het Grote Klederdrachtenboek, the Oral History of Modern Architecture, Art and the Feminist Revolution, Kunstformen der Natur, Sentimental Jewellery, …. boeken – boeken – boeken om ons te documenteren en te inspireren.
Studenten van Sint Lucas Antwerpen maken een installatie rond de boeken die voor hen van belang waren bij het ontwerpen en uitvoeren van een sieraad of een object en dan vooral als vertrekpunt om betekenis en inhoud aan de werken te geven. Kortom, boeken als inspiratiebron, om het denkend vermogen te stimuleren, om nieuwe dingen te (onder)zoeken, maar soms ook als letterlijke dragers van een kunstwerk.
In ‘2000 mm of insomnia’, de workshop van Christoph Zellweger, gingen derdejaarsstudenten op zoek naar naar hun persoonlijke invulling van het begrip ‘verbindingen’: “When handling essentials like warmth, laughter, love and blood and connecting it to 2000 mm of insomnia, a beautiful TRANSFUSION is made”, zegt Christoph Zellweger over de betekenis van het werk.
Elke student refereerde in een object van 2000 mm naar zijn of haar eigen interessegebied en presenteerde dit op een weloverwogen en strategische plaats in de ruimte van “Silke&the Gallery” (Antwerpen). Zo kwam alweer een nieuwe verbinding - met de ruimte én met het professionele veld - tot stand.
Studenten kozen voor een atelierbezoek aan Guido Geelen. Deze kunstenaar maakt op een ongewone manier gebruik van zowel fysieke als mentale verbindingen in zijn werk : “Beeldend kunstenaar Guido Geelen geldt in de wereld van de keramiek als een buitenbeentje. Enerzijds is hij een voortrekker die voortdurend bezig is grenzen te verlegger en voor zijn beelden de materialen kiest die het beste passen bij de ideeën die hij heeft voor de uitvoering ervan. Met zijn onorthodoxe beelden heeft hij aan het traditionele materiaal klei vernieuwende impulsen gegeven.” (Piet Augustein)
In deze lezing legt Dirk vander Eecken, docent aan Sint Lucas Antwerpen, de verbinding tussen het artistieke en het wetenschappelijke uit : “Met mijn doctoraatswerk wil ik aantonen dat beiden complementair zijn en dat de fascinerende wereld van atomen, zowel de wetenschapper als de kunstenaar kan boeien. Een merkwaardige ontdekking is dat er congruenties zijn tussen de beelden (schilderijen, tekeningen en grafisch werk) die ik zelf creëer en de beelden die wetenschapslui bestuderen onder de elektronenmicroscoop. Mijn puntstructuren doen opvallend veel denken aan diffractiepatronen van kristallijn materialen. Mijn kleurinterpretaties van zwart-witopnames maken het geheel nog fascinerender. Daarom is het een uitdaging om dit onderzoeksproces op nanoschaal te kunnen voeren, zowel vanuit een wetenschappelijk als vanuit een artistiek standpunt.” Professor Staf Van Tendeloo onderbouwde de lezing vanuit wetenschappelijk standpunt.
Docent: Siegfried De Buck
De opdracht luidt: maak een armband waarbij de sluiting de vorm is en de vorm de sluiting.
Vorm is functie en functie is vorm. Welke verbindingstechnieken ken je, welke zijn nieuw en hoe kan je ze inzetten ? Raadpleeg de Artefact databank en maak een selectie uit het bestaande werk wat als inspiratiebron kan dienen.
Docenten: Hilde Van der Heyden & Pia Clauwaert
Tijdens deze opdracht construeren de studenten 7 gelijkaardige vormen in 7 verschillende materialen met 7 verschillende verbindingstechnieken. Belangrijk is het beeldend karakter van de verbindingstechniek. In een volgende fase hebben de studenten de keuze om rond visuele of inhoudelijke aspecten van de verbindingstechniek te werken. Het herdefiniëren van de verbinding is een zoektocht naar betekenissen - gekoppeld aan een object of een ruimte voor het lichaam. Nadien wordt vanuit zuiver vorm-technische gegevens een schaal ontworpen en uitgevoerd.
Docent: Siegfried De Buck
Studenten krijgen de opdracht om zoveel mogelijk architecturale verbindingen op te zoeken, te fotograferen en er een interessante powerpointpresentatie van te maken. Belangrijke vragen hierbij zijn : hoe is een gebouw opgetrokken? Hoe worden materialen onderling verbonden ? Wat is de functie van sommige verbindingen ? Beïnvloedt de verbinding ook de vorm, enz. ?
Docent: Hilde Van der Heyden
Een opdracht waarbij studenten 2 beelden op een erg persoonlijke manier met elkaar confronteren zodanig dat er een interessante verbinding ontstaat; één van de 2 beelden laat een sieraad zien, al dan niet gedragen, een lichaamsversiering of een associatie met het lichaam. Het beeld dat er naast wordt geplaatst heeft visuele of inhoudelijke overeenkomsten. De beelden versterken elkaar en door de onverwachte combinaties ontstaan beeldassociaties die kunnen leiden tot nieuwe betekenissen.