Alumni Talks / Charlotte Haentjens

Charlotte Haentjens studeerde af in 2007 aan de afdeling Juweelontwerp. Daarnaast volgde ze ook een opleiding Goudsmeden aan de Antwerpse Nijverheidschool, behaalde dan een master culturele studies (KUL) met stage bij Design Vlaanderen en een lerarenopleiding met stage bij Sint Lucas Antwerpen. Ze is altijd juwelen blijven maken, naast haar werk als creatief coördinator bij een kinderdagverblijf. Samen met oud-student Annelies Weinberger stelde ze onlangs tentoon in Gent met EXPO-OH! Haar laatste collectie vertrekt vanuit de geometrische zeshoek, een referentie aan de raatstructuur van bijen.
blg.144.web_1604488_843421479064200_1017061516762484288_n_kopie.webp
Het team van Afterschool vroeg haar of ze advies heeft voor onze huidige studenten en beginnende ontwerpers vanuit haar eigen praktijk?
Charlotte: “Eerst en vooral moet je doen wat je graag doet en je studies zien als een verrijking. Je moet verder kijken dan alleen maar het maken van juwelen. Leer open te denken en durf vragen te stellen die je verder helpen, zowel over techniek als over ontwerp. En vooral: niet te snel tevreden zijn! Ik raad aan de kennis en de kunde van docenten te ‘gebruiken’ zodat je een zo ideaal mogelijke uitgangspositie hebt als je afstudeert. Het is daarom belangrijk dat je interesse toont in het vak door je actief op te stellen.”
Hoe ben je tot deze adviezen gekomen?
Charlotte: “In mijn studententijd was zoveel mogelijk en daar moet je als student optimaal gebruik van maken. Veel proberen, veel experimenteren. Dat vertaalt zich in je professionele leven daarna.”
Hoe ziet jouw ideaal onderwijs eruit?
Charlotte: “Ik zou een degelijke verhouding tussen ontwerp en techniek vooropstellen, maar ook tussen vrij denken en vastgelegde opdrachten. Bijvoorbeeld de studenten een tentoonstelling van begin tot einde laten uitwerken waarbij ze ook met andere studierichtingen moeten samenwerken, bv. met reclamevormgeving voor het ontwerp van een poster. Of een uitwisseling met externe organisaties die reeds in het werkveld staan. Dat zou interessant zijn.”